субота, 30. децембар 2023.

ИЗРАДА БРОШУРА ЗА ГРАДСКУ КУЋУ У АПАТИНУ - 2. ГРУПА - ДЕО ПРОЈЕКТА "КОНТЕКСТУАЛИЗАЦИЈА ОЧУВАЊА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА КРОЗ РАД СА МЛАДИМА"

 


Израда брошура за градску кућу у Апатину – део пројекта под  називом ''Контекстуализација очувања културног наслеђа кроз рад са младима'' у организацији Покрајинског завода  за заштиту споменика културе из Петроварадина.

На слици горе је приказан део брошуре...

Коначан изглед и облик брошуре и пропратни видео снимак биће постављени накнадно.

 

                                      ГРАДСКА КУЋА У АПАТИНУ И ЖИВОТ АРХИТЕКТЕ

 

2. ГРУПА

Ергарац Сара

Мандић Јелена

Вилић Петар

Мочковић Ања     

( Бошко Рајшић - гост у видео снимку )


Архитектонски техничар, одељење IIг

Гимназија и стручна школа „Никола Тесла“ Апатин

 Кратка биографија архитекте

Архитекта Ференц Јожеф Рајхл рођен је 1869. у Апатину, а умро је 1960. у Будимпешти. Суботичани га знају по његовом најпознатијем делу, које је временом израсло у један од најпознатијих архитектонских симбола града, а познато је под називом Рајхлова палата. Подигао ју је као своју породичну палату у њу је уложио сву своју љубав и породично богатство.

Стваралачки опус Ференца Рајхла у Суботици почиње 1895. године. Својим првим радовима приклонио се необароку, а четири године касније дошао је под утицај бечке сецесије и других европских праваца. Мађарску варијанту сецесије почиње да открива током 1903. године и остаје јој веран све до краја сегединског периода.

Најплоднија стваралачка фаза Рајхла завршава се избијањем Првог светског рата.


Грађевине

До 1908. пројектовао је низ грађанских кућа и јавних објеката у духу тада преовлађујуће еклектике: Пучку касину - данашњу зграду Градске библиотеке, Гимназију и зграду Аустро-угарске банке у Суботици, цркву у Бачкој Тополи.  Међутим, у своја дела постепено уводи елементе сецесије.

Поред градске куће и синагоге, Рајхлова палата је један од симбола Суботице и ремек дела у стилу мађарске сецесије.Градска кућа, Апатин

Пре одласка из Суботице, Рајхл је у завичајном Апатину пројектовао своју по значају другу грађевину.  Грађевина је подигнута у периоду од 1907. до 1909. године.  

Зграда је угаона једноспратна грађевина са торњем на углу. На главној фасади је централни улаз на ризалиту који је богато рашчлањен. Испред улаза је плитки трем са два кратка масивна стуба са капителима. Стубови држе преломљен лук, богате профилације. На зиду изнад трема је дрвена капија са надсветлом у коме је заштитна решетка од кованог гвожђа. Резбарија на капији, рештка од кованог гвожђа, као и сви орнаменти на фасади обликовани су у виду мотива из мађарске фолклорне уметности а који се јављају на објектима народног градитељства као и у везовима на народним ношњама.


           
Извори:

-Студија заштите Просторно културно историјске целине „Центар Апатина“ Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина

-Часопис “Истер”, 1999. године.

 Уредник часописа:  Томислав Шимуновић.

-Историјски архив Сомбор

Текст Маргите Погањ у „Гласу  комуне“ Апатин, XXIX  14.10.1989.

-Савремена галерија Суботица -website  https://sgsu.org.rs/arhitekta-ferenc-rajhl/

 

Нема коментара:

Постави коментар

ИСТАКНУТИ ПОСТ

УРБАНИЗАМ - БЛОК НАСТАВА

Изабрани најбољи радови са блок наставе из предмета урбанизам. Матуранти смера АРХИТЕКТОНСКИ ТЕХНИЧАР похађали су блок наставу из предмета У...

ПОПУЛАРНИ ПОСТОВИ